Posted on

Framtidsfullmakt i Sverige

Det var år 2017 som en ny lag stiftades i Sverige, nämligen lagen om framtidsfullmakter. Denna lag riktar sig till privatpersoner och syftar till att man ska säkra sin framtid genom att någon förvaltar ens ekonomiska- och personliga intressen när man själv inte är kapabel till det.

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt upprättas alltså av en privatperson där denne ger fullmakt till en annan privatperson att denne får sköta fullmaktsgivarens ekonomiska- och personliga intressen när behovet uppstår. Man upprättar alltså en framtidsfullmakt i förebyggande syfte, så att den finns där om det skulle komma en dag när fullmaktsgivaren inte har möjlighet att själv ta tillvara på sina rättigheter.

När man får en framtidsfullmakt får man alltså rätt att förfoga över fullmaktsgivarens ekonomi och får därmed ett ansvar att betala dennes räkningar. Man får också rätt att göra ekonomiska placeringar av sparkapital.

Det är meningen att en framtidsfullmakt ska träda i kraft när fullmaktsgivaren av någon anledning inte längre kan värna om sina egna intressen. Det kan vara vid sjukdom eller skada, till exempel demens eller olycka som har orsakat kraftig funktionsnedsättning. I och med att fullmaktsgivaren inte längre är vid sina sinnens fulla bruk vid ett sådant skede så är det fullmaktstagaren som avgör när det är dags för framtidsfullmakten att börja gälla.

Trots att en framtidsfullmakt har börjat gälla och vunnit laga kraft får fullmaktsgivaren fortsatt ingå avtal på egen hand eller fortsätta sörja över sina ekonomiska intressen i den mån det är möjligt.

Detta ska en framtidsfullmakt innehålla

Det finns så klart en del riktlinjer för vad en framtidsfullmakt måste innehålla och vad som faktiskt inte får avtalas om i en sådan fullmakt. Man får till exempel inte besluta om vård med en framtidsfullmakt, detta oavsett om det handlar om hälsovård eller sjukvård. Den som får fullmakt har inte heller rätt att besluta om äktenskap eller upprättande av testamente. Förenklat kan man säga att allt som anses vara privat har en fullmaktsinnehavare inte rätt att påverka eller besluta kring.

För att en framtidsfullmakt ska vara giltig måste den ha upprättats och blivit underskriven av en myndig person som ger sin fullmakt. Fullmakten måste vara skriftlig, det gäller alltså inte med ett muntligt avtal. Vid underskrivande av fullmakten behöver det också finnas två vittnen på plats. Dessa vittnen får inte vara jäviga, alltså familj, släkt eller fullmaktshavaren.

En framtidsfullmakt är inte huggen i sten, den går att återkalla och den går också att ändra på i efterhand. För att fullmaktshavaren ska kunna nyttja sin fullmakt krävs det att denne har med sig originalhandlingar vid hantering av olika ärenden.