Posted on

Framtidsfullmakt – var noggrann när du utser vem som ska vara fullmaktshavare

Ska du skriva en framtidsfullmakt ska du vara mycket noggrann när du utser den eller de personer som ska företräda dig, det vill säga fullmaktshavaren eller fullmaktshavarna. Det ska självfallet vara personer som du har stort förtroende för och som du anser vara lämpliga för att företräda dig i olika sammanhang.

De personer som du utser är de personer som ska se till att ditt liv fungerar i olika avseenden den dag som du inte längre kan hantera dina angelägenheter. Något som många förbiser när de skriver en framtidsfullmakt är möjligheter att utse flera olika fullmaktshavare. I det följande ska vi därför kort redogöra för hur du kan använda dig av en eller flera fullmaktshavare.

Framtidsfullmakt med endast en fullmaktshavare

Utser du endast en fullmaktshavare som har rätt att företräda dig bör du överväga att ge den personen en generell framtidsfullmakt. En generell framtidsfullmakt innebär att fullmaktshavaren har rätt att företräda dig inom i princip samtliga områden.

Ger du en ensam fullmaktshavare i fullmakt att företräda dig inom endast ett visst område, som till exempel företräda dig gentemot myndigheter, har du inte någon som kan företräda dig i andra ärenden. Detta riskerar i slutändan att leda till att en god man eller förvaltare utses för dig.

Framtidsfullmakt med flera fullmaktshavare

Du kan även skriva en framtidsfullmakt med flera fullmaktshavare. När du utser flera fullmaktshavare är en möjlighet att de alla erhåller samma behörighet att företräda dig och att de äger rätt att företräda dig var för sig. Detta innebär att var och en av fullmaktshavarna ensamma kan företräda dig i den omfattning som anges i fullmakten.

En annan möjlighet när du utser flera fullmaktshavare är att du anger att de företräder dig gemensamt. Detta innebär att fullmaktshavarna måste vara ense för att de ska kunna företräda dig. Denna konstruktion är vanligt förekommande när en förälder skriver en framtidsfullmakt till sina barn. En sådan fullmakt innebär att barnen måste vara ense när de företräder föräldern och det förhindrar att något av barnen agerar på egen hand, och till exempel ingår överenskommelser som inte något av de övriga barnen hade accepterat.

En ytterligare möjlighet är att du utser flera fullmaktshavare vilka har rätt att företräda dig inom olika områden. Till exempel kan du utse en fullmaktshavare som ska företräda dig gentemot bankerna och som ska ha rätt att utföra dina bankärenden och en annan fullmaktshavare som har rätt att företräda dig gentemot myndigheter och ansöka om olika bidrag.

Möjligheterna är många när det gäller att utforma en framtidsfullmakt och vad fullmaktshavaren eller fullmaktshavarna ska ha rätt att göra. Men det gäller att hålla tungan rätt i mun. Tänk därför igenom din situation grundligt så att framtidsfullmakten verkligen blir utformad utifrån just din situation och dina behov. Har du inte tillräckliga kunskaper för att skriva en framtidsfullmakt bör du anlita en jurist som kan upprätta fullmakten åt dig.